Vraag je op Ibiza in een restaurant om de rekening, dan is de kans groot dat deze wordt ‘geserveerd’ met een glaasje Hierbas de Ibiza, een kruidenlikeur gemaakt op basis van kruiden afkomstig van het magische eiland. Oftewel: Ibiza in je glas, passend bij de spirit van ‘leef en laat leven’. Dit bijzondere drankje, waarvoor elke familie wel zijn eigen, meestal geheime recept heeft, inspireerde de Nederlandse chef-kok Syrco Bakker tot het maken van een eigen Nederlandse variant van dit typisch Ibicenco drankje: Hierbas de las Dunas.

“Zelf ga ik regelmatig naar Ibiza en proefde daar op een gegeven moment in een restaurantje Hierbas de Ibiza, gemaakt volgens een authentiek familierecept. Dit drankje had zo’n bijzondere smaak en paste volledig binnen mijn visie als kok op het gebied van kruisbestuivingen tussen keuken en bar, dat ik zelf ook een poging wilde wagen zo’n kruidenlikeur te maken. Maar dan op basis van verse kruiden, bloemen en planten uit de duinen bij Cadzand, waar het restaurant waar ik als chef-kok werk, Pure C, gevestigd is.”

Uitgebalanceerde mix
Een periode van proberen, testen en proeven volgde. “Ik moest immers de juiste balans in de smaken zien te vinden.” En hoewel destillaten normaal gesproken meestal met gedroogde kruiden worden gemaakt, koos Syrco heel bewust voor verse ingrediënten. “Uiteindelijk is er een zeer uitgebalanceerde mix ontstaan, bestaande uit achttien soorten kruiden, bloemen en planten hier uit de duinen. De smaak laat zich het beste omschrijven als puur en zilt-zoet, maar minder zoet dan de doorsnee kruidenlikeur.”

Professionaliseringsslag
Syrco begon met het produceren van kleine hoeveelheden die hij zelf in potten en pannen bereidde, maar inmiddels is er een flinke professionaliseringsslag gemaakt en wordt zijn ‘Hierbas de las Dunas’ in steeds grotere hoeveelheden bereid door echte professionals. “Daarnaast verwerken we ook niet langer alles in één pot, maar alle ingrediënten apart zodat je echt met de smaak kunt spelen om te komen tot het beste en lekkerste resultaat. Elk jaar komt er nu één batch uit gemaakt van de kruiden, bloemen en planten uit dat specifieke jaar. Is die batch op, dan pech gehad… Er zal toch echt weer gewacht moeten worden tot de batch van het volgende jaar klaar is.”

In de mix
Hierbas de las Dunas is volgens Syrco het perfecte drankje geworden voor diverse gelegenheden. “Je kunt het drinken als digestief, als aperitief, maar ook in een cocktail smaakt het heerlijk, bijvoorbeeld gecombineerd met tonic en limoensap. Zelf gebruik ik het trouwens ook regelmatig voor bereidingen in de keuken.” Wie overigens denkt dat deze bijzondere, door Ibiza geïnspireerde kruidenlikeur alleen bij Pure C te proeven is, heeft het mis. Inmiddels is het drankje bij meerdere restaurants en barren, de betere slijterijen en een aantal horecagroothandels verkrijgbaar. Zin dus in een avondje met een Ibicenco tintje? Haal dan een fles in huis en geniet… Cheers!