Man wacht vliegveld

Vakanties zouden een tijd van avontuur, plezier en ontspanning moeten zijn. Voor sommige mensen kan de ervaring beladen zijn, zelfs voordat ze op hun bestemming zijn. Eén op de vier reizigers heeft last van vliegangst. Hierdoor voelen ze zich gestrest en angstig, worden paniekaanvallen veroorzaakt en in sommige gevallen durven ze het vliegtuig helemaal niet meer in te stappen. Wij geven een aantal tips hoe je zonder stress het vliegtuig in stapt en er ook weer relaxt uit komt. 

7 tips voor een relaxte vlucht

1. Weet: vliegen is veilig

Een vliegtuig is het veiligste vervoermiddel dat er bestaat. De kans dat je met de auto een ongeluk krijgt, is aanzienlijk groter. Zelfs thuisblijven is minder veilig!

Het vliegtuig wordt uitgebreid gecontroleerd voordat het de lucht in gaat. Wordt er ontdekt dat iets niet klopt, al is het iets kleins, dan vertrekt het vliegtuig niet! Dit kan voor vertragingen zorgen, maar je weet in ieder geval zeker dat het voertuig 100% is gecontroleerd. Feitelijk is er geen veiligere manier van reizen; vertrouw hierop. 

2. Vermijd cafeïne en suiker

Cafeine en suiker kunnen nervositeit aanwakkeren, dus vermijd dit in de uren voorafgaand aan de vlucht. Water en sappen worden aangeraden, omdat de lucht aan boord vaak erg droog is. 

3. Ontspan

‘Probeer te ontspannen’, lekker makkelijk gezegd. Toch is deze tip ontzettend belangrijk om je vliegangst te overwinnen. Spanning gaat namelijk gepaard met angst. Begin bij je tenen en ontspan langzaam één voor één je lichaamsdelen. En adem uit. 

Tip: download De Mindfulness-app (iOS, Android) om je te helpen ontspannen voor en tijdens de vlucht. 

4. Let op je ademhaling

Door goed en bewust te ademen kom je makkelijker in een ontspannen houding terecht. Als je zenuwachtig of bang bent, is je ademhaling vaak gejaagd en oppervlakkig. Dit zorgt voor extra benauwdheid. Voor een rustigere ademhaling zorg je dat de lucht verplaatst wordt naar je buik. Als je je hand op je buik legt, kun je dat makkelijk zien. Als je bang of zenuwachtig bent, is het de bedoeling dat je je goed concentreert op je ademhaling. Adem diep in door je neus, houd je adem drie seconden vast en adem vervolgens rustig uit door je mond. Wacht weer drie tellen voordat je inademt en herhaal deze oefening. Deze ontspanningsoefening werkt door op je hele lichaam: je spieren ontspannen, je hart klopt minder snel en je raakt minder snel in paniek. 

5. Visualiseer je vakantiebestemming

Bedenk waarom je in het vliegtuig zit en waar je reis naartoe gaat. Een vliegreis betekent meestal het begin van iets leuks. Bijvoorbeeld een heerlijke, ontspannen vakantie, waar je nieuwe culturen ontdekt, mensen ontmoet en geniet van zon, zee en strand. Doe je ogen dicht, luister naar relaxte muziek en voor je het weet ben je bij je eindbestemming. 

Beachouse Ibiza Breakfast

6. Zorg voor afleiding

Zorg dat je tijdens de vlucht voldoende afleiding hebt. Ga vooral niet krampachtig in je stoel zitten en talloze worst case-scenario’s bedenken. Maar zoek afleiding in een boek/tijdschrift, een film, luister naar muziek, speel een spelletje op je telefoon of tablet of praat met je medepassagiers. 

Bonustip

Ga je met het vliegtuig naar Ibiza? Neem een IBIZA magazine mee en voel de Ibiza-vibe in het vliegtuig. Of bezoek één van deze retreats om volledig te ontspannen na je vlucht.