De oude manier
Hoe anders is dat tegenwoordig… “Tot en met de jaren vijftig werden de meeste huizen nog in de oude stijl gebouwd, maar vanaf de jaren zestig werd de traditionele architectuur meer en meer losgelaten doordat veel mensen het landelijk gebied verlieten.” Blakstad ging echter niet geheel mee in deze nieuwe trend. “Mijn vader hield als een van de weinigen vast aan de oude manier van bouwen. En ook wij doen dat nu nog steeds, maar dan wel aangepast aan de huidige wensen en behoeftes.” En dat is ook duidelijk te zien aan de projecten van Blakstad.

Liefde voor Ibiza
De projecten van Blakstad ogen eigentijds, maar dan wel overgoten met het ‘sausje’ van vroeger. Authentieke vormen waarop moderne technieken zijn losgelaten. “Het merendeel van onze klanten kiest ook heel bewust voor ons vanuit hun liefde voor Ibiza en de herkenning in ons werk.” De samenwerking die vervolgens wordt aangegaan is er een van veel contact en overleg. “Zij moeten er immers uiteindelijk gaan wonen, niet wij.”

Can Xamo
Het eindresultaat van zo’n hechte samenwerking is telkens weer een persoonlijk pareltje. Zo ook in het geval van de woning op deze foto’s, Can Xamo. De architectuur oogt traditioneel, maar toch is het huis van alle gemakken, luxe en comfort voorzien zonder dat dit zorgt voor een ‘clash’ in het totaalplaatje. Hieruit blijkt duidelijk het vakmanschap van Blakstad; vakmanschap dat inmiddels dus alweer tientallen jaren teruggaat en is overgedragen van vader op zoon.

“Voor deze villa verzorgden wij het gehele traject, van het ontwerp en het toezicht op de bouwfase tot het samenstellen van het interieur. De opbouw van het huis, met de verschillende ‘blokken’, is typisch iets van hier. Vroeger groeide het volume van een woning namelijk door het aanbouwen van extra ruimtes als het gezin in omvang toenam.” Ook dit project is dus weer overgoten met dat ‘sausje’ van vroeger. “Dit spel met volumes is kenmerkend voor het werk van Blakstad; niet zo vreemd aangezien wij ons dus laten inspireren door de traditionele architectuur. In totaal zijn wij zo’n anderhalf jaar met dit project bezig geweest en het resultaat mag er wat ons betreft zeker zijn.” En wat de eigenaar van de villa betreft gelukkig ook.

Toekomst
Het vakmanschap van het team van Blakstad uit zich overigens niet alleen in het bouwen van nieuwe woningen, maar ook in het restaureren van oude, bestaande woningen. “Het eiland ondergaat de laatste jaren heel wat veranderingen door het steeds maar groeiende toerisme en het toenemende aantal buitenlanders dat zich hier jaarrond vestigt. Interesses veranderen en de vraag naar bestaande woningen groeit ten opzichte van de vraag naar nieuwe woningen. Wat de toekomst Ibiza gaat brengen, weet niemand, maar wij blijven vasthouden aan onze manier van werken, hoewel we natuurlijk wel met onze tijd meegaan… Met hopelijk nog heel wat van dit soort mooie projecten als resultaat.”