De drukte van alledag ontvluchten, dat is wat Sonja Bakker, haar man Jan Reus en hun kinderen telkens weer naar Ibiza trekt. Het eiland waaraan zij inmiddels alweer jaren geleden hun hart hebben verloren en waar zij ook een tweede thuis hebben gevonden. “Een huis waar we toch wel minimaal één keer per maand te vinden zijn”, vertelt Sonja enthousiast.

“En waarmee we een stukje Nederland naar Ibiza hebben gebracht.” Dat stukje Nederland komt onder andere tot uiting wanneer de karaokeset tevoorschijn wordt getoverd. “We zijn dan wel op een Spaans eiland, maar zingen allemaal – zowel onze jongere als de oudere kinderen – uit volle borst mee met de Nederlandse smartlappen. En als dan ook nog de verkleedkist open gaat en bijpassende outfits worden aangetrokken, kan het helemaal niet meer stuk…”

Met mate
Maar dat is natuurlijk niet het enige waarmee Sonja en haar gezin hun tijd op het eiland doorbrengen. “Het weer is op Ibiza eigenlijk het hele jaar door heerlijk; we komen er dan ook niet alleen in de zomer, maar zeker ook in de winter. Dit maakt dat we een groot deel van onze tijd buiten doorbrengen. Lekker wandelen, een stuk varen, mountainbiken langs de kustlijn… Genoeg te doen dus!”

En ook heerlijk eten en drinken mag wat de gewichtsconsulente en schrijfster betreft niet ontbreken in het lijstje van favoriete bezigheden tijdens een verblijf op het eiland. “Daar houden wij ontzettend van, maar natuurlijk wel met mate.” En dat ‘met mate’ zit voor Sonja vooral in de bewuste keuzes die ze maakt en die ze ook ieder ander aan kan raden: “Als we uit eten gaan, bestel ik eigenlijk vrijwel altijd een salade met wat brood erbij. Vaak de meest verstandige keuze als je aan je lijn en je gezondheid wilt denken; niet te zwaar en toch erg lekker.” Genieten is natuurlijk minstens zo belangrijk, maar dat kan volgens Sonja net zo goed als je toch wat bewustere keuzes maakt. “Zo raad ik bijvoorbeeld aan om aioli te laten staan, hoe lekker ook; er zijn genoeg gezondere alternatieven die zeker net zo lekker zijn.”

En zo heeft Sonja nog meer tips om verantwoord te kunnen genieten. “Ik houd ontzettend van een glaasje wijn en op Ibiza begin je daar vaak al vroeg in de middag mee. Om het langer vol te kunnen houden en de calorieën wat te beperken, doe ik altijd minimaal drie ijsblokjes in mijn glas wijn. Sommigen zullen dat misschien zonde van de wijn vinden, maar ik vind het een perfecte oplossing!”

Thuis kokkerellen
Hoe lekker en leuk ze uit eten gaan ook vinden, het grootste deel van de tijd eten Sonja en haar gezin toch gewoon in hun eigen huis. “En dat hoeft helemaal niet duur te zijn, want ook hier op Ibiza vind je gewoon een grote Lidl waar je betaalbaar je inkopen kunt doen. Daarnaast gebruik ik ook altijd ingrediënten uit onze eigen moestuin.” Een moestuin die het hele jaar door met zorg wordt onderhouden door de tuinmannen. “Ik kom er eigenlijk alleen om te plukken, ontzettend luxe, ik weet het, maar wel ideaal.” Koken doet ze dan wel weer zelf, behalve als de barbecue wordt aangestoken. “Dat is het domein van Jan; die kan echt heerlijk barbecuen. Wel maak ik ook daar altijd een salade bij. Iedere keer weer genieten, heerlijk met ons gezin, maar ook met een grote groep vrienden erbij. Die weten ons ook op Ibiza maar al te goed te vinden en ze zijn meer dan welkom!”

Inspiratie
De heerlijke, verse ingrediënten die Sonja op Ibiza uit haar eigen moestuin plukt, vormden ook een inspiratiebron voor haar meest recente boek: Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin! – Deel 5. “Ik heb altijd een notitieboekje bij me en laat me inspireren door al het lekkers dat ik proef, vooral ook als we uit eten gaan. De Spaans keuken is erg gezond en mijn nieuwste boek bevat dan ook een aantal Spaanse recepten; ook recepten uit andere landen waar ik graag kom trouwens, het is wat meer werelds georiënteerd. Weer eens wat anders dan boerenkool”, voegt ze lachend toe.

Bewust van luxe
Net als de gerechten in haar nieuwste boek, omschrijft Sonja ook Ibiza als werelds. “En dat is nu juist het leuke; je ziet er allerlei nationaliteiten door elkaar en iedereen is hier gelijk. Of je nu zeventien of zeventig bent, op het eiland mag iedereen nog echt zichzelf zijn en doen wat hij of zij wil. Ik kan dan ook iedereen aanraden om naar Ibiza op vakantie te gaan of hier een eigen huis te kopen.” Mits je daar de middelen voor hebt natuurlijk, want daar is Sonja zich wel heel erg van bewust. “Het is een stukje luxe dat helaas niet voor iedereen is weggelegd; het is voor mij dan ook alles behalve vanzelfsprekend en misschien geniet ik er daardoor alleen nog maar meer van.”

En genieten doen ze op Ibiza, met volle teugen. “Zodra ik een voet op het eiland zet, wordt alles rustiger en relaxter. De locals zijn er zo ontzettend vriendelijk en dat draagt ook weer bij aan het fijne sfeertje.” Net als het huis dat ze er hebben gekocht. “Een heel fijn en mooi huis, Balinees ingericht en met een prachtige sunset en talloze fruitbomen in de tuin en dat op slechts 2,5 uur vliegen van Nederland. Wat wil je nog meer?” Toch zou ze niet definitief naar het eiland willen verhuizen. “Daarvoor houd ik nog te veel van Nederland en de Nederlandse mentaliteit. Maar ik zeg nooit nooit…”