hippie markt punta arabi

Een plek voor vrije geesten en alternatievelingen, zo wordt Ibiza maar al te vaak omschreven. Niet zo vreemd ook, helemaal niet als je je bedenkt dat het eiland eerst een ‘toevluchtsoord’ was voor hippies van over de hele wereld. Tot de dancemuziek meer en meer zijn intrede deed op la isla blanca en er een steeds grotere verscheidenheid aan mensen naar Ibiza trok. Hippies vind je er nog steeds, weliswaar in minder grote getale, maar als je bijvoorbeeld naar het dorpje San Juan in het noorden van het eiland gaat of naar het strand van Benirràs, dan zul je ongetwijfeld nog ‘authentieke’ hippies tegenkomen. Je kunt natuurlijk ook een bezoekje brengen aan een van de vele, populaire hippiemarkten op Ibiza. Dat deed ook Cilla. Op hippiemarkt Punta Arabi, bij Es Canar, verkeerde zij een middagje in hippiesferen…

Punta Arabi is de oudste en bekendste hippiemarkt van het eiland. De markt bestaat al sinds 1973 toen het management van Hotel Club Punta Arabi hippies de kans gaf om hun handgemaakte spullen daar te verkopen. Wat ooit begon met slechts vijf kraampjes, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste hippiemarkt van Ibiza met tegenwoordig maar liefst zo’n vijfhonderd kraampjes. Kleding, tassen, handgemaakte items, sieraden… waar je ook maar naar op zoek bent, bij Punta Arabi vind je het ongetwijfeld. Maar ook eet- en drinkgelegenheden zijn hier meer dan genoeg.

Je mag er zijn
Wat ik zo leuk vind aan deze markt zijn de excentrieke types die je hier tegenkomt en waar niemand raar van opkijkt. Dat is nou precies wat Ibiza voor mij zo bijzonder maakt. Hier mag je nog echt lekker jezelf zijn, zonder dat er meteen over je wordt geoordeeld. Wat je achtergrond ook is, waar je ook vandaan komt, wie je ook bent, je mag er zijn! Op deze markt wordt dat gevoel alleen nog maar extra versterkt, waardoor ook ikzelf wordt bevangen door een nog groter gevoel van onbevangenheid dan normaal. Of ik even mee wil dansen? Tuurlijk, waarom ook niet. Als andere mensen zich op hun eigenzinnige wijze vrij genoeg voelen om lekker te dansen, waarom ik dan niet? Set yourself free! Who cares wat anderen daarvan zouden denken. Leven in het moment, dat is wat ik hier doe!

Souvenirs
Al struinend over de markt stuit ik op tal van leuke kraampjes. Als moeder van een schattige dochter trekt ook de kidscorner mijn aandacht. Veren voor in de haren en natuurlijk sta ook ik in de rij om voor slechts een paar euro leuke armbandjes samen te laten stellen. Een leuk cadeautje voor thuis. Daarvoor ben je trouwens sowieso aan het juiste adres op een van de vele hippiemarkten. Een mooi souvenir scoor je hier gegarandeerd. Ik geniet van de mensen, van alles wat ik zie en van de muziek. Ik dompel me onder in de sfeer. Hoewel de markten in de loop der jaren wel flink in commercialiteit hebben toegenomen, kan ik je zeker aanraden om, als je dan toch naar Ibiza gaat, een kijkje te gaan nemen op een van deze markten als je nog een beetje van het authentieke eilandgevoel mee wilt krijgen.

Don’t worry, be hippie!