Surfen, kiten, duiken, suppen, zwemmen, varen… De mogelijkheden om van het azuurblauwe water van de Middellandse Zee te genieten zijn op Ibiza talloos. Zowel de beginnende als de ervaren watersporter vindt er gegarandeerd een uitdaging die past in zijn ‘straatje’, zelfs als je als ‘thrill-seeker’ op zoek bent naar een echt spannende uitdaging. En het mooie is, door het zachte klimaat van Ibiza kun je je het hele jaar door op het water uitleven, desnoods in een wetsuit als je het toch iets te koud vindt in de wintermaanden… Maar waar moet je heen, wat kun je allemaal doen en wat mag je zeker niet missen? We geven je graag een aantal tips.

Duiken
Vraag je fanatieke duikers naar een van hun duik-hotspots in de Middellandse Zee, dan zullen velen van hen zonder twijfel Ibiza noemen. Het eiland zelf is namelijk niet alleen prachtig, maar ook de onderwaterwereld is zeker een ‘must see’ met de vele kleurrijke vissen, mysterieuze onderwatergrotten, wrakken, de onderwater flora en fauna en prachtige riffen. En doordat de watertemperatuur varieert van zo’n 14 graden in de wintermaanden tot 28 graden in het hoogseizoen, kun je hier bovendien het hele jaar door duiken, en dat met een zicht van zo’n 25 tot maar liefst 40 meter.
Of je nu voor het eerst een duik neemt of al een ervaren duiker bent, maakt eigenlijk niet uit, vrijwel alle duikplekken langs de 200 kilometer lange kustlijn van het eiland zijn namelijk geschikt én uitdagend voor alle niveaus. Bovendien zijn er voor de beginnende duikers meer dan genoeg duikscholen te vinden op het eiland. Hier kunnen ze je de kneepjes van het duiken bijbrengen en je kunt er zelfs je PADI halen onder leiding van zeer ervaren en enthousiaste duikinstructeurs die er meteen voor zorgen dat de duik die je maakt gegarandeerd veilig is.

Mooie duikspots:
– De Fish Farm van Formentera
– Het gezonken vrachtschip Don Pedro
– De ingestorte vuurtoren The Lighthouse
– Zeereservaat van Cala d’Hort
– Posidonia Oceanica
– De onderwatergrotten rond Ibiza

KITESURF IBIZA
Ook kitesurfen is al jaren populair op Ibiza en groeit nog steeds aan populariteit. Het is wel een sport die je even onder de knie moet krijgen en daarvoor kun je terecht bij de enige kitesurfschool op het eiland: Kitesurf Ibiza, een klein familiebedrijfje dat inmiddels al weer meer dan tien jaar kitelessen aanbiedt op Ibiza. We spraken met David Alvelino van Kitesurf Ibiza.

“Al vanaf de opkomst van de kitesport, zo’n twintig jaar geleden, zijn wij actief in deze geweldige sport. Eerst door puur zelf te kitesurfen, maar sinds tien jaar dus ook door er les in te geven aan wie dat maar wil.” Want als je het eenmaal zelf hebt ervaren, wil je volgens David niets anders meer “Once you have tried it, you are hooked!” Een passie die ze elke dag weer over proberen te dragen op anderen.

“Het mooie aan deze sport is dat de hele zee je speelveld is. En niet alleen die ene golf, zoals bijvoorbeeld bij golfsurfen. We gaan waar de wind ons heen brengt en doordat Ibiza een relatief klein eiland is, kunnen we elke dag weer de voor die dag beste stek kiezen om het water op te gaan.” Iets wat overigens in de zomermaanden niet toe is gestaan bij de stranden, maar speciaal daarvoor bieden ze een boat-service waarmee je een stuk de zee op wordt gebracht en later ook weer terug naar het eiland wordt vervoerd.

Stond kiten vroeger nog bekend als extreme sport, volgens David is daar de laatste jaren steeds meer verandering in gekomen, mede doordat de benodigde uitrusting steeds veiliger is geworden en bovendien makkelijker te hanteren. “Hierdoor kan tegenwoordig eigenlijk iedereen kiten.”

Op de vraag wat de sport nou zo leuk maakt, heeft de enthousiaste David ook meteen zijn antwoord klaar: “Heerlijk bezig zijn in de natuur, in welke vorm dan ook, is sowieso al geweldig voor je geest, voeg daar wat lichamelijke actie aan toe, en je lichaam zal je ook nog eens dankbaar zijn. Kitesurfen geeft je een ‘rush’, een natuurlijke high die bijna niet te omschrijven is.” Die moet je dus eigenlijk echt zelf ervaren…
En waarom dan op Ibiza? “We hebben over de hele wereld gekite, maar iedere keer als we weer terugkomen op Ibiza vallen we weer als een blok voor de magie van het eiland, zeker ook als het om kiten gaat. Elke ‘tocht’ is weer een avontuur op zich, net als die ‘rush’ waar je telkens weer naar op zoek gaat. Wat kiten in de wintermaanden hier trouwens nog eens extra mooi maakt – of op dagen dat het wat harder waait – de stranden zijn dan verder vrijwel verlaten wat je een heel ander beeld geeft van het eiland. Bijzonder. Kiten toont je sowieso bijzondere, vaak nog onontdekte plekken. Iets wat we in de toekomst hopelijk met steeds meer mensen mogen delen…”